Modern Marvel

Designer Doug Wells returns a classic ranch to its midcentury modern roots

Every now and then, something good just comes. Perhaps we’ve been aware, admired from afar, known there might be something in common. In short, had a crush. Recently, this happened to designer Doug Wells with a jazzy midcentury modern on a well-traveled route.

“I used to drive by this house and I always thought it was interesting,” says Wells. “I wasn’t even looking for something new, but I was out and about and I noticed there was an open house. So, I decided to stop and take a look.” With no intention to buy, Wells wandered in to what would become his next project.

The space was appealing, though much of the original design and finishes had been updated a while ago. While he had expected to appreciate the interiors and maybe take away some inspiration, his focus changed. “All of a sudden, I felt like the house needed me.”

The designer began by taking out updates that no longer made sense. He removed ceramic tile, wall-to-wall carpeting and laminated flooring and had wood floors installed throughout.

Wells paid special attention to the living room. He liked the wood paneling and the beams on the ceiling, but the stain had taken on an orange glow. He had them stripped and re-stained a rich, chocolate brown.

In addition, he felt the room could use a strong architectural element. “The living room didn’t have a fireplace originally and I thought it could use one, so I started researching.” He eventually came up with a cantilevered design that spoke to the era. Long stones were custom cut (“It was more expensive, but, you know…”) to complete his vision. Even with the modifications, or perhaps because of them, the vintage Eames lounge chair is right at home.

Doug Wells with his sheepdog/poodle mix, Tiago.
Doug Wells with his sheepdog/poodle mix, Tiago.

The kitchen, as older kitchens often do, needed complete renovation. Wells opted for sleek, white custom cabinets from Designer Woods, stainless-steel appliances and punctuated the room with bits of black. A stunning Feldman Lotus light with six pendants draws the eye from both the living room and the more casual club room.

5640CherokeeCir_114_AL

5640CherokeeCir_071_AL

“It was an amazing find,” remembers Wells. “It’s more common to find them with three pendants. They’re often on 1st Dibs with huge price tags. I stumbled on this one in Dallas for a song.”

5640CherokeeCir_046_AL

5640CherokeeCir_010_AL

The club room provides a more casual spot to hang out and watch TV. While Wells relied on white walls through much of the house to provide a clean and modern backdrop, he treated the sitting room a little differently. “That blue wall that leads downstairs to the family room is really the only color blocking I did.”

5640CherokeeCir_014_AL

5640CherokeeCir_021_AL

Downstairs that blue creates a rich cocoon for relaxing and rejuvenating. Still, Wells could not resist jazzing up the space with wallpaper that looks a bit like agate on acid. “I’d seen this paper a couple of years ago and I loved the scale of it. I had to have it,” he says. Wells also added windows here, alleviating a “finished basement” feel.

5640CherokeeCir_036_AL

5640CherokeeCir_029_AL

One of Wells’s particular strengths is his surgeon’s eye for space design. Without adding any square footage, he carefully began to optimize the space at the back of the house. Wells carefully straightened out a jog in the hallway, closed off the Jack and Jill bath in the master, borrowed two feet here and three feet there to pull everything into proportion. The result is a simple-but-chic powder room where there was once none, a more generous master closet and a simply stunning master bath, outfitted with state of the art features and nod to its midcentury roots.

5640CherokeeCir_053_AL

5640CherokeeCir_063_AL

5640CherokeeCir_057_AL

The same could be said of the stunning entry. “A lot of people will remember the mosaic that was on this wall,” says Wells of the tile that was so visible from the street. “I liked it, actually, but it wasn’t in good shape. I considered replacing it, but suddenly it seemed too much.”

5640CherokeeCir_124_AL

Instead, the designer raised the height of the old doors and copied the old one exactly. After researching the original plans, he installed custom metal railings. “It’s such a cool look from the ’60s,” says Wells. “The plans didn’t identify the material—it could have been wood— but for some reason, it never happened.”

5640CherokeeCir_109_AL

Wells also cleaned up the Buddha and repaired the fountain where he rests, which hadn’t been working. This calm, peaceful space, met at both entering and leaving, echoes the right effort, indeed.

SOURCES:

CONSTRUCTION
Dadon Construction
913-226-8007

FLOWERS
Studio Dan Meiners

INTERIOR DESIGN
Wells Design Studio

WALLCOVERING
KDR Designer Showrooms

Comments

comments